Lyhyesti - juuri nyt...

MediaStormin työpaja New Yorkissa

Posted on: January 2nd, 2013 by kari No Comments

AKK_8600Osallistuin MediaStormin järjestämään Methodology -workshopiin nyt joulukuussa Brooklynissä, New Yorkissa. Olen eräässä aiemmassa kirjoituksessani todennut, että keväällä 2012 Lontoossa Brian Stormin vetämä päivän mittainen workshop oli parhaiten käytetty 8 tuntia, mitä olen urallani tehnyt.

Nyt voin vain toistaa sanomani: paras ja hyödyllisin viisi päivää koskaan. Olen jo pitkään yrittänyt päästä mukaan, mutta päivämäärät eivät ole sopineet (viimeisin meni päällekkäin Lontoon olympialaisten kanssa). Workshopeja järjestetään tyypillisesti vain muutama vuosittain.

Kyse ei ole todellakaan mistään Multimedian alkeet -tyyppisestä jutusta. Oletusarvo on, että kaikki osaavat kuvata, leikata, kirjoittaa... Ja osallistujat ovat tyypillisesti ammatiltaan joko opettajia tai tuottajia  - tai molempia. Meitä  oli neljä (yksi peruutus perhesyiden takia) ja teimme töitä tiukasti joka päivä klo 11-19. Lyhyet ruoka- ja kahvinhakuhetket välissä, mutta viisi päivää tiukkaa asia, ei hetkeäkään löysää.

Luentoja, keskusteluita, screeningejä, lisää keskusteluita... Brianin energia ja se vakavuus, millä hän suhtautuu työhönsä, on aivan käsittämätöntä. Jokainen MediaStormin tiimin jäsen piti myös oman esityksensä, Eric Maeirson veti jopa kaksi.

On mahdotonta vetää yhteen koko viikon antia muutamalla lauseella. Arttu kysyi sitä minulta, ja olen pohtinut sitä useamman päivän. Miten summata kokemus muutamalla ranskalaisella viivalla, miten verrata siihen miten asiat tehdään tyypillisesti meillä Suomessa? Mainitsen muutaman asian, jotka nousevat päällimmäiseksi.

Tärkein ja ehkä kouriintuntuvin on asenne. Ethos oli sana, joka toistui useasti. Ylpeys omasta työstä, kunnioitus muiden työtä kohtaan. Yhtään työtä ei päästetä eteenpäin ennenkuin sitä ei voi enää tehdä paremmin, on yksi Brianin motoista.

Suuri kunnioitus myös niitä ihmisiä kohtaan, joiden tarinoita kerrotaan. Esimerkin vuoksi: viimeisenä päivänä katsoimme tiimin kanssa tarinan roskankerääjä Bennystä. Työ, joka on toistaiseksi maksanut useita tuhansia dollareita tuotantokuluja. Viikkoja useiden ihmisen aikaa.

Kysymys, jota pohdimme: voiko tätä julkaista? Ja syy: ei ole varmaa, antaako tämä rehellisen ja oikeudenmukaisen kuvan Bennystä ja hänen elämästään.  En mene enempää yksityiskohtiin (koska työtä ei ole vielä julkaistu), mutta keskustelimme varmasti tunnin tästä noin puolen tunnin mittaisen dokumentin etiikasta. Ja huomaa: emme väitelleet, vaan keskustelimme. En ole koskaan moista Suomessa nähnyt tai kuullut. Suomessa keskustelu olisi kestänyt minuutin, kaksi - ja sen jälkeen suurin kukko tunkiolla olisi sanonut mitä tehdään.

emmysToinen hyvin silmäänpistävä seikka: raha ei ole ensimmäinen motiivi missään. Tärkeämpää tekemisessä on, sopiiko se siihen maailmankuvaan ja asioihin, jotka MediaStorm kokee tärkeäksi. Brian totesi useampaan kertaan: asiakkaat valitsevat meidät, mutta me myös valitsemme asiakkaamme.

En usko, että MediaStorm on tehnyt historiansa aikana yhtään työtä puhtaasti kaupallisista syistä. Sen sijaan se on voittanut neljä Emmyä ja viisi Webbyä muiden arvostettujen palkintojen ohella.

Projekteilla, jotka se on itse valinnut.

"You keep doing that and you lose your soul" sanoi Brian useampaan otteeseen, kun puhuttiin puhtaasti taloudellisin motiivein toimimisesta.

Viimeisenä kannattaa mainita selkeä visio siitä mihin ollaan menossa. Olen tästä (ehkä monen mielestä liikaakin) puhunut toisaalla, mutta puhtaasti multimedian tekemisen kannalta Brianin lause tiivistää kaiken: "High quality storytelling is the ultimate app".

Brianin käsitys perinteisen printtimedian tulevaisuudesta ja suhteesta multimediaan on täsmälleen sama allekirjoittaneen: sanomalehden painetun sivun pitäisi olla vain mainos netissä esitettävästä todellisesta sisällöstä. Todellinen, laadukas sisältö on muilla alustoilla kun halvalla paperilla.

Minulla oli etukäteen mielessä kaksi selkeää asiaa, johon halusin konkreettisia vastauksia. Toisaalta: kuinka kehittää koulutusta ja koulutusohjelmaa, joka vastaa tulevaisuudessa multimediakerronnan ja visuaalisen journalismin tarpeisiin ja haasteisiin. Mitkä ovat ne vertikaalit joita tarvitaan, mikä on niiden tärkeysjärjestys ja painoarvo, ja miten niitä olisi paras opettaa. Ja sitten toisaalta: miten tuoda  maailman parhaiden tekijöiden testaamat työnkulut ja hyväksi havaitsemat toimintatavat omaan toimintaan niin, että ne voidaan siirtää konkretian tasolle. Uskon, että molempiin tuli vastauksia enemmän kuin osasin edes uneksia.

Lopuksi  vielä suuri kiitos Journalistiliitolle, jonka matka-apuraha mahdollisti osallistumiseni workshoppiin.

Leave a Reply